Hur det började
Det började med hemsydda plagg som såldes av cyklande knallar i stugorna ute i bygden. Sedan kom man på att man kunde expandera, och då lastade man varorna på järnvägen och skickade till både Bohuslän och Dalsland. Knallarna följde själva efter och tog med sig sin cykel, lastade av varorna och cyklade runt och sålde dem.
De första fabrikerna
Men det tog inte lång tid innan det började växa upp små fabriker som köpt in stickmaskiner. Det var gårdshus och ladugårdar som fick inrymma de första fabrikerna. Men snart växte det och det började byggas fabriker. En av de första var Henrik Gustafssons, som ännu idag stolt tronar vid Gällstads norra infart.
Sveriges trikåcentrum
Sakta men säkert blev Gällstad hela Sveriges trikåcentrum, och det byggdes fabriker byarna runtom och det stickades och syddes dessutom i vart och vartannat hem. Hemsömnad och lönstickning var en stor sysselsättning i bygden.
De första Käringarallyna
Men allt blev ju inte perfekt, och det som var ”sekunda varor” hittade man snart en försäljningskanal för. Varje torsdag mellan 16.00 och 19.00 öppnade fabrikerna upp för sin ”Fabriksförsäljning” där man kunde göra riktiga fynd av varor med små skönhetsfel. De som huvudsakligen var kloka nog att göra dessa fynd var kvinnor, och det kunde också gå ganska vilt till där man såg till att vara på plats i tid, för att hinna göra de bästa fynden. Därför fick torsdagarnas fabriksförsäljning snart det humoristiska smeknamnet ”Käringarallyt”. Ett begrepp som fortfarande lever i byn.
En fortsatt bra affär
Käringarallyt var själva grunden till det vi har idag här i Gällstad. En möjlighet att handla riktigt bra kläder, till minst lika bra priser. Det textila arvet finns med oss, och kunskapen som vuxit fram under ett sekel har utvecklats och istället för att bara sticka och sy, är vi nu minst lika bra på handel, service och stil. Välkommen till Gällstad – där framtidens textilhistoria fortsätter växa fram.